30 minuten vechten in 1 ronde: Comeback van beruchte vechtsportbond Nieuws
Nieuws

30 minuten vechten in 1 ronde: Comeback van beruchte vechtsportbond

30 minuten vechten in 1 ronde: Comeback van beruchte vechtsportbond

Het International Vale Tudo Championship (IVC) kondigt na bijna een decennium afwezigheid zijn terugkeer aan. De organisatie grijpt daarbij terug op de rauwe elementen van de oude vechtsport met een klassiek reglement en slechts één ronde van 30 minuten.

Sergio Batarelli, oprichter en president van IVC, bevestigde aan Vechtsport Info dat hij streeft naar een evenement in september of oktober in São Paulo, Brazilië. Sinds 2016, toen de organisatie overstapte van de Vale Tudo regels naar de modernere MMA regels, heeft IVC geen evenementen meer georganiseerd.

Terug naar de roots: Blote vuisten en kopstoten

"Ik wilde dit al een tijdje doen", aldus Batarelli. "Toen ik in 2016 terugkwam, moest ik de huidige MMA regels gebruiken en dat verliep niet zoals ik gehoopt had. Daarom ben ik er toen mee gestopt. Maar toen bloot vuist boksen in de Verenigde Staten begon te groeien en Jorge Masvidal zijn eigen Bare-Knuckle MMA organisatie opzette, raakte ik weer enthousiast."

Het toegestane arsenaal onder IVC regels is beperkt. Verboden technieken zijn onder andere 'fish hooking' (vingers in de mond haken), oogprikken, trappen naar de lies en haren trekken. Daarentegen zijn stoten die in de moderne MMA verboden zijn, wel toegestaan onder IVC, waaronder kopstoten. Batarelli verwacht dat springende stampen naar het hoofd en trappen naar een neerliggende tegenstander (soccer kicks) ook gelegaliseerd zullen worden.

"Kopstoten zijn geweldig", zegt Batarelli. "Dat maakte de wedstrijd tussen Wanderlei Silva en Artur Mariano zo iconisch. De Amerikaanse media beschouwden IVC destijds als de meest gewelddadige en realistische vechtsport organisatie ter wereld, en vechters houden ervan. Veel vechters hebben contact met me opgenomen met de vraag om onder Vale Tudo regels te vechten. Ik was even verbaasd als blij."

Legendarische namen en een nieuw hoofdstuk

IVC werd opgericht in 1997 en organiseerde in iets meer dan twee jaar tijd 12 evenementen. Toekomstige MMA sterren als Silva, Chuck Liddell en Dan Severn verschenen in die periode in de IVC octagon. Andere bekende namen uit de jaren '90 die onder de IVC vlag vochten, zijn Gary Goodridge, Mike Van Arsdale, Rafael Cordeiro en Renato Sobral. Batarelli verkocht de rechten op het IVC archiefmateriaal in het verleden aan de UFC, maar bezit nog steeds de naam International Vale Tudo Championship.

De wedstrijden op het aankomende IVC evenement zullen worden gecontroleerd door de Braziliaanse Confederatie van Vale Tudo Gevechten, een organisatie die in 1997 door Batarelli zelf werd opgericht. Op dit moment staat een gevecht tussen veteranen Jorge Patino (39-19-2, 2 NCs) en Johil de Oliveira (17-16-1, 1 NC) op de kaart. De winnaar zal het in een toekomstig evenement opnemen tegen Jose Landi-Jons (29-16).

Ook UFC veteraan Anderson dos Santos, die in april Paulo Pizzo versloeg in een bokswedstrijd, zal volgens Batarelli een rematch met hem aangaan onder IVC regels. Daarnaast staan gevechten tussen Edval Pedroso en Allan Popeye, en Haialas Souza in een bare-knuckle bokswedstrijd tegen een nog onbekende tegenstander op de planning.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws