Nieuws

Mike Tyson: Waarom niemand hem kan stoppen

Mike Tyson beter bekend als "Iron Mike" is een naam die nog steeds angst inboezemt bij zijn tegenstanders. Zelfs decennia na zijn hoogtijdagen in de boksring. Maar hoe goed was Tyson werkelijk op het hoogtepunt van zijn carrière? Zijn opkomst dominantie en uiteindelijke val zijn een fascinerend verhaal dat nog steeds de gemoederen bezighoudt. In november staat Tyson inmiddels 58 jaar oud tegenover de jaren jongere Jake Paul. Maar hoe goed was Tyson op zijn hoogtepunt?

Op jonge leeftijd kwam Tyson al in de problemen en aanraking met criminaliteit. Op 13-jarige leeftijd was hij al meerdere keren gearresteerd. Maar het was ook rond deze tijd dat zijn talent voor vechten werd ontdekt. Vers uit de jeugdgevangenis werd hij geïntroduceerd bij bokslegende Cus D'Amato. Deze werd zijn mentor en bracht hem vaardigheden bij die hem tot wereldkampioen boksen zouden maken.

Dominantie in de ring

In 1986 op slechts 20-jarige leeftijd werd Tyson de jongste zwaargewicht kampioen in de boks geschiedenis. Een record dat nog steeds staat. Met zijn agressieve stijl en ongeëvenaarde kracht werd hij een onstopbare kracht in de ring. Zijn gevechten waren vaak kort maar spectaculair. Tegenstanders leken vaak al verslagen voordat ze zelfs maar de ring instapten.

De keerzijde van succes

Hoewel Tyson in de ring onoverwinnelijk leek begon zijn persoonlijke leven uit de hand te lopen. Dedood van zijn mentor D'Amato in 1985 had een enorme impact op hem. Zonder de stabiliteit en leiding van D'Amato werd Tyson steeds kwetsbaarder voor de negatieve invloeden om hem heen. Waaronder zijn entourage en de beruchte promotor Don King.

Tyson's eerste professionele verlies kwam in 1990. In een van de grootste sportieve verrassingen aller tijden tegen James "Buster" Douglas. Dit verlies markeerde het begin van zijn neergang. Die werd verergerd door juridische problemen en gevangenisstraf wegens verkrachting in 1992.

De comeback en uiteindelijke val

Na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1995 keerde Tyson terug naar de ring. En won hij zijn titels terug. Zijn comeback leek echter van korte duur. Vooral na zijn beruchte gevecht tegen Evander Holyfield in 1997. Waarin hij een stuk van Holyfield's oor afbeet wat leidde tot diskwalificatie en een schorsing.

Hoewel Tyson daarna nog enkele gevechten had zou hij nooit meer de dominante vechter zijn die hij ooit was. Zijn laatste gevecht in 2005 tegen Kevin McBride markeerde het einde van een carrière die zowel briljant als controversieel was. Nu op 58 jarige leeftijd wil Tyson tegen Jake Paul bewijzen dat hij het nog in zich heeft. Een keuze die door velen als onverantwoord wordt gezien.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws